Asmir Begovic

asmir begovic6
Fødselsdato
: 20.juni 1987

Fødested: Trebinje, Bosnia (daværende Jugoslavia)

Høyde: 1,98 m

Posisjon på banen: Keeper

Debut for Pompey: 18.05.09 mot Sunderland (H)

Overgangssum til Pompey (antatt): Ungdomskontrakt

Pompey: 11 kamper (2005-2010)

Tidligere klubber: La Louviere (lån), Macclesfield (lån), Bournemouth (lån), Yeovil Town (lån) og Ipswich Town (lån)

Etter Pompey: Stoke City (2010-15), Chelsea (2015-)

Landskamper: 56 A-landskamper for Bosnia. U20-landskamper for Canada 

Trivia:
- Begovicfamilien flyktet fra et krigsherjet Bosnia til Tyskland da Begovic bare var fire år gammel. Asmir Begovic ble her veldig fotballinteressert og spilte for en lokal klubb før familien flyttet videre til Edmonton i Canada. Spilte for Southwest Sting og ble tatt ut på det kanadiske U17-landslaget. 

- Han spilte senere for Canada i U20-VM, men i 2009 bestemte han seg for å heller representere Bosnia og Herzegovina. Her har han etablert seg som landets førstekeeper og var sentral de de kvalifiserte seg for VM for aller første gang. Spilte alle tre kampene for sitt land i VM 2014 i Brasil.

- Sommeren han fylte 16 - i 2003 - skrev han under for Portsmouth etter å ha imponert på trening. Etter to år på akademiet ble han lånt ut til diverse klubber for å få førstelagserfaring. 

- I mai 2009 debuterte han for Portsmouth i Premier League. Den påfølgende sesongen erstattet han David James som Pompeys førstekeeper, men på grunn av Pompeys finansielle problemer så Pompey seg nødt til å selge ham til Stoke City for en overgangssum på rundt 3,25 millioner pund.

- I Stoke startet han som andrevalg bak Thomas Sørensen, men han spilte seg til fast plass og ble i flere år regnet som en av Premier Leagues beste keepere. Han spilte totalt 172 kamper (og scoret 1 mål!) for Stoke før han sommeren 2015 gikk til Chelsea for 8 millioner pund. Dessverre for Pompey hadde ikke klubben sikret seg noen avtale om prosenter ved et eventuelt videresalg.

- Etter to sesonger i Chelsea, hvor han var andrevalg, men ble Premier League-mester, ble han sommeren 2017 solgt til Bournemouth for et ukjent beløp.

I videoklippet under ser dere noen av Begovics redninger for Pompey.

 

asmir begovic9 

asmir begovic11