jubel2018Er Portsmouth i ferd med å bli et bortelag?

 

Mye har vært sagt og skrevet om Pompey anno 2018. En ting er den magre poengfangsten. En annen mystisk forvandling er at laget har gått fra å være et meget godt hjemmelag til å ta stort sett alle sine poeng på bortebane. Kenny Jackett velger å fokusere på at bortestatistikken i 2018 faktisk ikke er så aller verst, og mener Portsmouth bør ha gode muligheter for 3 poeng når laget tar turen til Oldham utenfor Manchester. Der skal lagene spille på en bane som inntil nylig het SportsDirect.com stadium men som nå har fått tilbake sitt opprinnelige navn: Boundary Park.

Oldham har hatt en vanskelig sesong og ligger på 19. plass med 40 poeng men har hatt en positiv utvikling og er ubeseiret på sine 5 siste kamper. De har slått lag som Bradford, Scunthorpe og MK Dons og spilt uavgjort borte mot Blackburn og Bury. De har klatret over nedrykkstreken og har vist litt muskler i vinterens overgangsvindu under sin nye eier, marokkaneren Abdallah Lemsagam.

Litt historikk
Oldham Athletic ble stiftet under navnet Pine Villa FC i 1895 men fikk sitt nåværende navn i 1899. Det er en tradisjonsrik klubb som oppnådde sin beste ligaplassering – 2. plass i øverste divisjon – så langt tilbake som i 1914/15. 75 år senere vant de daværende daværende 2. divisjon og tilbrakte deretter et par sesonger på øverste nivå, før de i 1994 rykket ned fra det som var blitt til Premier League. The Latics har vært i finale i ligacupen og spilt 3 semifinaler i FA cupen. De siste 20 årene har vært preget av nedrykk, hyppige managerbytter, økonomiske problemer og mange ulike eiere. Med andre ord: ikke helt ulikt Portsmouth Football Club. Situasjonen nå ser imidlertid lysere ut etter at Lemsagam overtok. Klubben har spilt på nivå 3 sammenhengende de siste 21 sesongene.

Oldham blir ledet av Richie Wellens som også spilte for klubben i 2 perioder. Wellens begynte sin spillerkarriere i Manchester United men fikk bare en kamp for A-laget, en ligacupkamp i 1999. Senere ble det over 600 kamper for ulike lag i Championship, League One og League Two. Dette er hans første managerjobb etter at han la opp som spiller og i løpet av ¾ sesong står han med en anstendig statistikk: 32 kamper, 13 seire, 9 uavgjorte og 10 tap.

Tidligere møter
Oldham har vunnet de siste 3 innbyrdes oppgjørene, og vi må helt tilbake til sesongen 1996/97 for å finne sist gang Pompey slo The Latics.

Spillere å se opp for
eoin doyle jublerLørdagens kamp blir spesiell for en av Latics viktigste spillere: iren Eoin Doyle. Doyle (bildet til høyre) spilte for Portsmouth i opprykksesongen i fjor men var plaget med skader og fikk bare med seg 12 kamper for Pompey. Han scoret imidlertid begge målene da Oldham vant 2-1 på Fratton Park i oktober og står med 15 mål i alle turneringer denne sesongen til tross for at han har vært ute i 2 mnd på grunn av en blodpropp. Doyle er den mest effektive spissen i League One med et mål hvert 122. min. Når kampen i tillegg spilles på St Patricks Day må vi forvente 110% fra Eoin Doyle, som er på utlån fra Preston North End. Craig Davies har også levert varene for The Latics og står med 11 mål og 2 assist i serien. Laget har dessuten hentet inn lillebror Benteke, Jonathan, på lån fra Crystal Palace. Et rufsete Pompeyforsvar skal med andre ord få noe å bryne seg på. Oldhams kaptein Anthony Gerrard er usikker, ellers kan manager Wellens velge fra en skadefri tropp.

Situasjonen hos oss
Skader på nøkkelspillere har vært et stort problem denne sesongen. Nå rapporteres det at toppscorer Brett Pitman er klar til kamp på lørdag. Jack Whatmough spilte siste kamp mot Gillingham men det spørs om han alene kan løse de defensive problemene til Pompey. Ellers er det ikke noe nytt på skadefronten så Gareth Evans, Stephen Henderson, Stuart O’Keefe og Danny Rose er alle uaktuelle sammen med Nathan Thompson som har karatene. 

Pompey-manager Kenny Jackett
"We’ll have to be at our very best and focus on the good parts of our performance against Gillingham last week, while eradicating the poor bits.

“I’ve spoken in recent weeks about the top six, but being realistic we need a high numbers of wins.

“We’re going into the last 10 games and if it’s not to be, then we’re determined to finish this season as strong as we possibly can to build confidence.”

Oldham-manager Richie Wellens:
"Portsmouth are a mid-table team but they’ve still got a chance of the play-offs, if we had them in 3 or 4 games time their form might have tailed off but we’re expecting a tough game against a good manager in Kenny Jackett and what for this level is a big club.

Last time it was a fantastic result at a difficult place to go. We played some really good football and if we get a similar performance it would be fantastic"

Lørdag kl 16 skandinavisk tid. Portsmouth stiller med nygamle emblem på draktene. Hjemmelaget spiller igjen på nygamle Boundary Park. Mye nostalgi og følelser på St Patricks Day. Blir det Eoin Doyle eller Connor Ronan som får størst grunn til å juble?