paul cook87Skal Pompey rykke opp kommende sesong, må manager Paul Cook sørge for at Pompey lærer å forsvare seg på dødballer.

Både hjemme og borte avga Pompey en rekke poeng i kamper hvor de spillmessig hadde vært det dominerende laget forrige sesong. I flere av disse kampene var årsaken til poengtapene baklengsmål på dødball - og da gjerne i sluttminuttene. 

Våre to siste treningskamper har endt med tap for Sutton (1-2) og uavgjort mot Salisbury (2-2). Tre av disse fire baklengsmålene har kommet på corner. Det har også fått manager Paul Cook til å konkludere at dette var "typisk Portsmouth".

- Dette var vel sannsynligvis en typisk Pompey-kamp. Vi dominerte spillmessig i store deler av kampen, og vi skapte mange sjanser uten å ta vare på dem. Men så kom vår akilleshæl: Vi slipper inn mål på dødballer. Det hele var ganske likt det vi har sett flere ganger forrige sesong, sa Paul Cook til The News etter kampen.

Nå skal det sies at Pompey i disse kampene spilte med to keepere som ikke har spilt noen førstelagskamper for Pompey tidligere, men det er likevel veldig bekymringsfullt. Det hjelper lite å dominere kamper spillmessig om det blir stor målsjanse til motstanderen nesten hver gang de får en corner eller dødball i nærheten av vårt mål. 

Vi trenger ny keeper!
Pompey viste også forrige sesong at laget ikke var i stand til å drepe kamper hvor de var klart best. I mange kamper ledet Pompey kun med ett mål i det vi nærmet oss 90 minutter. Og hva skjer med lag som ligger under med ett mål når det er kun få minutter igjen? Jo, de sender som oftest flere spillere fram, deriblant gjerne en hodesterk midtstopper. Det blir ofte en dødball og to, og da er Pompey sårbare. Det verste eksempelet forrige sesong var borte mot Morecambe, men det finnes flere eksempler. Mot Morecambe var det motstanderens keeper som kom opp på overtid og headet inn 1-1 i en kamp Pompey burde vunnet klart. 

Har så Pompey de rette spillerne til å bli bedre på defensive dødballer i år? Dessverre er det ikke så mye som tyder på det. En keeper som er dominerende i feltarbeidet har undertegnede savnet lenge. Nå tyder ting på at Paul Jones blir vår førstekeeper kommende sesong. Han er en god keeper, men han er ikke spesielt sterk i feltarbeidet. Det er i mine øyne grunn nok til at vi bør få inn en ny førstekeeper i den fysisk tøffe League Two. 

Få gode hodespillere i spillerstallen
Vi har heller ikke veldig mange tøffe, gode hodespillere i spillerstallen. Christian Burgess og Matt Clarke er igjen fra i fjor, og de to midtstopperne vinner en del dueller i lufta - selv om ingen av dem er noen duellkonger. Tom Davies er nykommer i forsvaret. Han skal visstnok være en god hodespiller, men spiller han er det trolig på bekostning av Clarke. Han blir neppe brukt på noen back, og vi har heller ikke sett noe som tyder på at Cook vurderer 3-5-2 - altså med tre midtstoppere. 

På backene har vi heller ikke i år noen hodesterke typer som vi har hatt før på backene. Da vi hadde spillere som Hermann Hreidarsson og Linvoy Primus på backene fikk vi ikke like mange offensive bidrag som vi fikk i fjor fra Enda Stevens og Ben Davies, men vi fikk duellstyrke i boksen - både defensivt og offensivt. Nå har vi forholdsvis kortvokste backer som er vel så gode offensivt som defensivt. Kanskje hadde 3-5-2 med vingbacker passet oss bedre?

På midtbanen er det heller ikke mange spillere som er gode i lufta. Vi har Gareth Evans, men han er fortsatt ute med skade. Danny Hollands er også brukbar i lufta, men veteranen er ikke kommet til enighet med Pompey om ny kontrakt ennå. Jo lenger tid som går, jo mindre sannsynlig er det at han er Pompey-spiller 2016/17. 

Ellers er det få spillere som er i stand til å dominere i luftrommet. Kyle Bennett, Gary Roberts, Michael Doyle, Milan Lalkovic, Ben Tollitt, Ben Close og Adam May er ingen "baroner" i luften. Nykommerne Danny Rose og Carl Baker har vi ikke fått sett særlig i aksjon ennå, men Rose er med sine 170 cm neppe noen mann å regne med i luftduellene han heller.

På topp har vi en storvokst spiss i Michael Smith. Når han spiller, er det behov for ham i egen boks når vi får dødballer imot. Han er heller ikke hurtig og i stand til å være en trussel på kontringer, så det er ingen grunn til å holde han igjen på topp når motstanderen har dødball nær vårt mål. Da bedre å legge igjen små, hurtige folk som Kyle Bennett og Conor Chaplin på topp når vi får dødballer imot. 

Vår nye spiss Curtis Main er ikke mer enn 178 centimeter høy, men han skal være en tøffing i feltet likevel. Sannsynligvis en mann som er i stand til å gjøre en god jobb på defensiv dødball.

Hva må gjøres?
Hva kan så gjøres for å hindre at vi får en ny sesong med mange baklengsmål på dødballer? Paul Cook og hans trenerteam har naturligvis en jobb å gjøre på treningsfeltet her, men i mine øyne er prioritet nummer én å få inn en keeper som er god i feltet. I tillegg bør Cook se på komponeringen av laget. Spesielt i kamper hvor vi møter fysisk tøffe lag bør Cook ta hensyn til dette slik at vi har spillere som kan ta kampen. I play off-semifinalene mot Plymouth kom to av de tre baklengsmålene våre på dødball. Det tredje var etter en luftduell i feltet der keeper/forsvarsspillere ikke nådde opp.

De fleste Pompey-supportere - meg selv inkludert - setter pris på god fotball med bra pasningsspill og hurtige, tekniske spillere i laget. I League Two kan vi derimot ikke bare trille ball og være elegante på vår vei opp til League One. Dette er en fysisk, tøff divisjon og om vi ikke kan matche motstanderne våre på dødballer, forblir vi i League Two.

{flike}

ryan fulton fortviler 
Altfor ofte så vi slike bilder forrige sesong. Pompey-keeperne - her ved innleide Ryan Fulton - fortvilte etter baklengsmål på dødball.