jubel2016iPompeys spillerstall begynner å likne et opprykkslag. Joakim Ellingsen ønsker derimot tre spillere til før han er fornøyd.

Manager Paul Cook har jobbet godt etter sesongslutt. Han har hentet inn totalt sju nye spillere, inkludert to som var på lån i Pompey forrige sesong. Ut har Adam Webster og Ben Davies gått, samt en del innleide spillere og unggutter som Cook ikke ønsket å satse på.

Webster og Davies skulle vi gjerne beholdt, men når en Championship-klubb byr 750.000 pund + en nesten like god spiller i retur (Matt Clarke) er det en for god avtale for alle parter til at en kan si nei når en er i League Two. Ben Davies var meget god forrige sesong, men totalsituasjonen der gjorde at veteranen ikke forlenget sin kontrakt. Blant de innleide spillerne, er det fortsatt en del som håper å se spillere som Marc McNulty, Caolan Lavery og Ryan Fulton. Mest sannsynlig starter vi sesongen uten noen av dem dog.

Sju nykommere så langt
Inn er kommet nevnte Matt Clarke på midtstopperplass, midtstopper Tom Davies, høyreback Drew Talbot, midtbanespillerne Danny Rose og Carl Baker, vingen Milan Lakovic og spissen Michael Smith. Sistnevnte var på lån i Pompey forrige sesong også. Han gjorde sine saker helt ok.

SE HELE SPILLERSTALLEN VÅR HER

Sju nykommere høres kanskje i utgangspunktet nok ut, men jeg vil nå ta for meg lagdel for lagdel og begrunne hvorfor jeg mener vi trenger tre spillere til.

Keepere
Vi hadde en rekke keepere i aksjon for førstelaget forrige sesong. Akademikeeper Alex Bass var ikke blant dem som fikk prøve seg i fjor, men nå er han én av to keepere alex bass2 litei stallen. Det er i utgangspunktet lite med to keepere i en spillerstall i seg selv, og når én av dem i tillegg er en unggutt uten noe førstelagserfaring kan det ikke være tvil om at vi trenger én keeper til.

Alex Bass (bildet) skal være et bra talent, men han trenger erfaring før han kastes inn på førstelaget. Vi tapte mange poeng forrige sesong på keepertabber og dårlig feltarbeid. Vi slapp inn utallige mål dødball, og en kan ikke forvente at en urutinert tenåring vil komme inn og dominere i feltet. Lån gjerne Bass ut slik at han får førstelagserfaring i en klubb utenfor ligasystemet. Det vil være bra for hans utvikling. 

Paul Jones er den eneste seniorkeeperen vi har igjen nå. Han har vært med oss i flere sesonger og han er en ganske god League Two-keeper. Ganske god er derimot ikke godt nok for en klubb som skal rykke opp kommende sesong. Manager Paul Cook beholder neppe jobben om han ikke rykker opp kommende sesong. Da kan han ikke gamble på Jones som førstekeeper. Et lag som skal rykke opp må ha en matchvinner mellom stengene. Ikke bare skal han være god på strek, men i denne divisjonen har vi erfart hvor viktig det er å ha en som er god i feltarbeidet. Vi kan ikke slippe inn like mange mål på dødball kommende sesong. Da blir det ikke opprykk.

Jeg ønsker en ny keeper - og det må være en keeper med god rekkevidde som kan være dominerende i feltarbeidet. Gjerne en erfaren keeper som har prestert på minst League Two-nivå tidligere. Paul Jones er bra som andrekeeper.

Konklusjon: Vi trenger en ny førstekeeper

Forsvarsspillere
Forsvaret vårt var trolig den beste lagdelen forrige sesong. Backene Ben Davies og Enda Stevens spilte nær samtlige kamper, og de var blant lagets beste spillere. På stopperplass sørget trioen Christian Burgess (bildet til høyre), Adam Webster og Matt Clarke for at vi hadde gode folk. Midtbanespiller Adam Barton vikarierte litt på christian burgess87stopperplass. Det gikk ok, men heller ikke mer. 

Nå er Davies og Webster borte, mens Clarke har signert for oss permanent (var på lån fra Ipswich forrige sesong). Venstreback Stevens og midtstopper Burgess er også med videre. I tillegg kan vi glede oss over at stortalentet på stopperplass, Jack Whatmough er tilbake etter ett år på sidelinjen med skade. Whatmough spilte for det engelske u-landslaget og var fast i midtforsvaret vårt da han ble skadet. La oss håpe at han kommer sterkt tilbake. Da er han i tilfelle en sterk kandidat til å spille fast. 

I tillegg har vi fått inn Tom Davies på stopperplass. Den store stopperen har hatt en alternativ vei til profesjonell fotball, men han var god for Accrington Stanley i toppen av League Two forrige sesong. De ønsket ham også med videre, men han valgte heller Pompey. Dette er trolig en bra forsterkning, og vi har med Davies, Whatmough, Burgess og Clarke fire gode stoppere som kjemper om to plasser. Sannsynligvis starter Burgess sammen med Clarke eller Davies i ligastarten.

På venstrebacken er Enda Stevens trolig et udiskutabelt førstevalg også i år, men her er den lokale unggutten Brandon Haunstrup et godt alternativ. Han spilte fem kamper for førstelaget forrige sesong, og han klarte seg bra i alle fem. Manager Paul Cook har også skrytt mye av Haunstrup og sammenliknet ham med Ashley Cole. La oss håpe Haunstrup får enda flere sjanser neste sesong. Vi er uansett godt forspent på denne posisjonen.

På høyrebacken var Ben Davies et soleklart førstevalg forrige sesong. Nå er veteranen borte, og Drew Talbot er kommet inn. Talbot er en anvendelig spiller, men beskriver seg selv som først og fremst en høyreback nå. Det vil overraske om det ikke er der Cook har tenkt å bruke ham også. Ut fra beskrivelsene, er det en god mann vi har fått inn til å erstatte Davies. Han ser ikke ut til å ha så mange utfordrere om plassen. Midtstopperne våre er typiske midtstoppere, og neppe egnet til å spille høyreback over lengre tid. Akademispilleren Calvin Davies kan kanskje ta steget, men han har i liten grad prøvd seg. Jeg har selv aldri sett Calvin Davies i aksjon. Skulle han være klar til å være andrevalg på høyrebacken, vil det være veldig gledelig. Mest trolig trenger vi derimot et cover her dog. 

Konklusjon: Det ser bra ut på midtstopperplass og venstreback. Trolig behov for en høyreback til i stallen, men av de tre spillerne jeg mener vi trenger er dette den posisjonen som er minst viktig.

Midtbanespillere
Paul Cook har spilt 4-2-3-1 med Pompey, og det er ingen signaler som tyder på at han har tenkt å forandre på det. Dermed trengs både to sentrale, dype midtbanespillere, to vinger og en offensiv midtbanespiller sentralt i banen.

michael doyle jublerVår beste kombinasjon sentralt på midtbanen forrige sesong var kaptein Michael Doyle (bildet til høyre) sammen med Danny Hollands. Doyle er med også kommende sesong, og han forblir trolig både vår kaptein og et førstevalg som sentral midtbanespiller også i 2016/17. Hollands sin kontrakt med Pompey gikk ut ved sesongslutt, men han ønsker å bli. Han skal også være villig til å ta lønnskutt for å bli, ifølge lokalavisa The News. Veteranen er derimot fortsatt skadet etter en stygg felling fra en Plymouth-spiller i play off-semifinalen. Han er derfor trolig ikke aktuell for en plass i startelleveren til seriestart, enten han forblir i Pompey eller ikke. Forhåpentligvis blir han dog. Han er en spiller Pompey vil ha bruk for i en lang sesong.

Ben Close spilte en del ved siden av Doyle forrige sesong, men selv om Close er en god ballspiller slet Pompey mer med poengfangsten med Close i startelleveren. Veldig kjekt om han tar ytterligere steg i år, ettersom han er en ung, lokal spiller. Mest sannsynlig blir det derimot en av nykommerne som får plass ved siden av Doyle. Carl Baker er trolig den heteste kandidaten, men Danny Rose er nok også aktuell.

På de tre offensive midtbaneplassene er det stor konkurranse. Kyle Bennett, Gary Roberts og Gareth Evans var de tre som fikk mest spilletid forrige sesong. De klarte seg bra, og de vil nok gjøre det også kommende sesong. Nå er derimot Evans ute med skade noen uker til. Trolig rekker han ikke å komme seg i god nok kampform til å være et førstevalg ved seriestart.  

Milan Lalkovic er kommet inn fra Walsall, og det er kantspilleren trolig ikke gjort for å sitte på benken. Sannsynligvis er det Bennett, Roberts og Lalkovic som er våre førstevalg her - og det er en bra trio. Med Evans i bakhånd, unggutten Ben Tollitt sulten på mer spilletid og spissen Conor Chaplin som et alternativ på den sentrale, offensive rollen, ser det bra ut også her. 

Vi har også Kal Naismith og spissen Adam McGurk som aktuelle i de tre offensive posisjonene her, men de har fått beskjed av Paul Cook om at de kan finne seg nye klubber. De vil ikke bli satset på, etter å ha levert noe skuffende forrige sesong. Så lenge de fortsatt er i stallen, er de alternativer. De er derimot ikke å regne med.

For unge Adam May og Christian Oxlade-Chamberlain er det trolig spilletid i cupkamper som er mest aktuelt. De er neppe klare for noen lengre perioder på førstelaget. Utlån til andre klubber er trolig høyaktuelt for dem begge.

Adam Barton er nevnt som back up på stopperplass. Det er han også på sentral midtbane. Han var derimot på nivå med Naismith og McGurk forrige sesong, og det er en svakhet om han får mye spilletid kommende sesong. Jeg tar da forbehold om at han kan ha mer inne enn han har vist så langt. Det han presterte forrige sesong, er derimot ikke godt nok om han skal bidra for et lag som går for direkte opprykk.

Konklusjon: Dette ser bra ut. Gode spillere og bra bredde. Pompey bør derimot forlenge med Danny Hollands. Han vil bli nyttig også kommende sesong.

Spisser
På topp er det få som er uenige om at vi trenger en spiss til, og da er det først og fremst en målscorer vi trenger. Nå kan en argumentere for at vi i Matt Tubbs har en spiss som har vist at han er blant League Twos mest målfarlige spisser. Han ble tross alt toppscorer i League Two i 2014/15. Manager Paul Cook mener derimot ikke at han har bruk for ham. Han lånte ham bort til Eastleigh, utenfor ligasystemet, forrige sesong. Der imponerte han faktisk ikke. Han begynner også med sine 33 år å dra litt på årene. Pompey vil derfor trolig prøve å kvitte seg med ham, om de finner en klubb som er villige til å bla opp litt penger. Mulig at Pompey også lar han gå gratis for å få frigjort litt lønnsmidler. Tubbs er trolig blant klubbens aller best betalte spillere.

michael smith jubler3Michael Smith (bildet til høyre) er hentet på permanent basis fra Swindon. Han var ok da han var her på lån, men den store spissen er ikke først og fremst noen målscorer. Slik det ser ut per i dag, er det derimot trolig han som får jobben med å spille på topp.

Conor Chaplin er en lokal unggutt, og han var vår mest effektive spiss forrige sesong. Han scoret mye med tanke på hvor lite spilletid han fikk. I 4-2-3-1 får han derimot ikke sjansen til å spille på topp alene. Den kortvokste tenåringen er trolig mest aktuell som innbytter (som forrige sesong), som spiss ved siden av for eksempel Smith (i de kampene vi har to på topp), eller som den sentrale offensive midtbanespilleren. Der har han spilt med hell før.

Adam McGurk er også nevnt, men han er trolig ferdig i klubben.

Det rapporteres at Pompey har en spiss nesten klar for signering. Curtis Main trener visstnok med Pompey for tiden. Han signerer trolig kommende uke. I tilfelle regnes han trolig som et førstevalg på topp kommende sesong. Han er en 24 år gammel spiss som er 185 centimeter høy. Han har ett år igjen av sin kontrakt med Doncaster, men han er trolig ferdig der. Han var god på utlån for Oldham i League One forrige sesong.

Konklusjon: Vi trenger en spiss til. Tubbs og McGurk er trolig ferdige i klubben, og da er Smith og Chaplin våre to eneste spisser i stallen. Kommer Main ser det bra ut - med forbehold om at han har de ferdighetene vi trenger.

Startelleveren
Undertegnede mener altså at vi trenger en keeper og en spiss før seriestart - helst også cover på høyreback. Jeg håper også Danny Hollands forlenger sin kontrakt med Pompey, slik at vi får den rutinerte midtbanemannen med oss videre.

Om det hadde vært seriestart i morgen, tror jeg Paul Cook ville startet slik i sin 4-2-3-1-formasjon:

Paul Jones - Drew Talbot, Matt Clarke, Christian Burgess, Enda Stevens - Michael Doyle, Carl Baker - Kyle Bennett, Gary Roberts, Milan Lalkovic - Michael Smith.

{flike}

paul jones92 
Paul Jones er en god keeper å ha som nummer to, men han har vist at han ikke har den stabiliteten og styrken i feltarbeidet som skal til for et lag som skal rykke direkte opp.