Trésor Lomana LuaLua

lualua49

 

Fødselsdato: 28. desember 1980

Fødested: Kinshasa, Zaire

Høyde: 1,73 m

Posisjon på banen: Angrepsspiller

Debut for Pompey: Februar 2003 mot Tottenham (B). Pompey tapte 3-4. LuaLua scoret i sin debut.

Overgangssum til Pompey (antatt): Kom først på lån. Deretter ble han kjøpt for 1,75 millioner pund.

Kamper for Pompey: 87 kamper (19 mål), 2004-07

Tidligere klubber: Colchester United og Newcastle United.

Etter Pompey: Olympiakos (2007-08), Al Arabi (2008-09), Olympiakos (2009-10), Omonia (2010-11), Blackpool (2011-12), Karabükspor (2012-14), Caykur Rizespor (2014-15), Akhisar Belediyespor (2014-15), Sanliurfaspor (2016-)

Landslagskarriere: 31 A-landskamper (7 mål) for Kongo

Trivia:
- Født i Zaira (nå den demokratiske republikken Kongo), men flyttet til England med sin familie i 1989. Vokste opp i London der han spilte fotball på skolen og drev med turn. Ble oppdaget av en speider fra Colchester, ble invitert på prøvespill og deretter tilbud kontrakt.

- Slet med å finne seg til rette i Colchester og prioriterte å gå på nattklubb i vel så stor grad som fotball. Han scoret derimot i sin debut og han ble etter hvert en hit. Flere klubber ble interesserte. Først sa Colchester nei til 300.000 for Newcastle da Ruud Gullit var manager, men da Newcastle kom tilbake med et nytt bud en stund senere på 2,25 millioner pund hadde ikke klubben råd til å si nei.

- Daværende Newcastle-manager uttalte da LuaLua kom at han så på spilleren som et helt usedvanlig talent, men at han var en spiller som ville måtte lære seg å spille med andre. Hans prestasjoner for Newcastle varierte, og han ble frustrert da han i en lengre periode var ute av laget. Han klaget i media, noe Robson ikke likte. Det endte med at han ble lånt ut til Pompey. Her scoret han i sin debut borte mot Tottenham, og deretter utliknet han til 1-1 i det 89. minutt hjemme mot nettopp Newcastle. Det sørget for at det ble en regelforandring like etterpå angående spillere som ikke skal spille mot klubben de er lånt ut fra.

- Pompey-manager Harry Redknapp lot seg imponere og kjøpte ham for 1,75 millioner pund. I Pompey var LuaLua veldig opp og ned. På sitt beste var han fantastisk, og han vil alltid huskes for sine to mål da Pompey slo Southamp*** 4-1, med Redknapp som Southamp***-manager. Men han var mye ute av laget med blant annet skader, karantener, malaria og landslagsspill. Det endte med at Pompey solgte ham til greske Olympiakos i 2007 for 2,8 millioner pund.

- Spilte Champions League, vant cuper både i Hellas, Kypros og Qatar før han vendte tilbake til England og skrev en korttidskontrakt med Blackpool. Her spilte han 29 kamper (4 mål) i 2011/12-sesongen og ble tilbudt forlengelse av kontrakten. Det takket han nei til. I stedet signerte han for tyrkiske Karabükspor. Han har siden spilt i tre andre tyrkiske klubber. I 2016 spiller han for Sanliurfaspor.

- Har både en bror og to fettere som også spiller fotball profesjonelt. Broren er Kazenga LuaLua.

- Ble kjent for sine karakteristiske målfeiringer. Han slo hjul og tok salto etter sine scoringer. Det gikk galt da han scoret hjemme mot Arsenal for Pompey. Han slo da opp en skade i feiringen, noe som manager Harry Redknapp naturlig nok mislikte sterkt.

{flike}

 


Under finner dere en video med en del høydepunkter fra LuaLuas tid i Pompey.

lualua17

lualua59

lualua58

lualua44