Andrew (Andy) Cole

andy cole7Fødselsdato: 15. oktober 1971

Fødested: Nottingham, England

Høyde: 1.78 m

Posisjon på banen: Spiss

Debut for Pompey: September 2006

Kamper for Pompey: 18 kamper (3 mål), 2006-07

Tidligere klubber: Arsenal, Fulham (lån), Bristol City, Newcastle United, Manchester United, Blackburn Rovers, Fulham og Manchester City.

Etter Pompey: Birmingham (utlån fra Pompey), Sunderland, Burnley (lån) og Nottingham Forest.

Landslagskarriere: 15 A-landskamper (1 mål) + en rekke u-landskamper

Trivia:  Var spiss på høyt nivå fra 1988 til 2008. I løpet av karrieren var det de seks årene i Manchester United (1995-2001) som var de mest suksessfulle når det gjelder trofeer. Her vant han alt som kan vinnes som klubbspiller.

Totalt scoret han 187 Premier League-mål (3 av dem for Pompey). Kun Alan Shearer har scoret flere Premier League-mål enn Cole.

Startet sin karriere i Arsenal, men fikk aldri noe gjennombrudd her. Var god på utlån i Bristol City, og det endte med at de kjøpte ham for 500.000 pund. Det var klubbrekord for klubben den gangen. Her gjorde han det så godt at en rekke toppklubber ble interesserte. Newcastle United sikret seg Cole for 1,75 millioner pund i februar 1993. Det var klubbrekord for Newcastle den gangen. Han innfridde umiddelbart og scoret tolv mål på tolv kamper slik at klubben sikret seg opprykk til Premier League. I Premier League ble Peter Beardsley hentet inn som Coles partner på topp. Cole svarte med 34 mål på 40 kamper i sin første sesong i Premier League da Newcastle endte på 3. plass. Med cupscoringer ble det 41 mål på Cole den sesongen, og det var ny klubbrekord. Han ble også årets unge spiller i 1993/94.

Den påfølgende sesongen rakk Cole å score ni mål på 18 kamper, før Manchester United overraskende kjøpte ham i januar 1995 for 7 millioner pund (6 millioner + Keith Gillespie). Det var ny britisk overgangsrekord. Han rakk å score tolv mål på 18 kamper på den halve sesongen som gjensto. Deriblant fem mål mot Ipswich i en 9-0-seier. Dermed ble han første spiller til å score fem mål i samme kamp i Premier League.

Vant det som kan vinnes med Manchester United før han halvveis i 2001/02-sesongen ble solgt til Blackburn for 8 millioner pund. Scoret 37 mål på 100 kamper for Blackburn, men fikk det tøft i slutten av tiden der etter å ha havnet på kant med manager Souness. Cole rapporterte Souness til PFA for urettferdig behandling. Etter det var han i praksis ferdig i klubben ettersom Souness ble sittende.

Cole spilte deretter for Fulham og Man City før han endte opp i Pompey like før transfer deadline 31. august 2006. Overgangssummen var visstnok på rundt 1 million pund. Han slet med å komme seg inn på laget til Harry Redknapp, og ble etter hvert lånt ut til Birmingham. Ved sesongslutt ble han frigitt.

Hans sønn Devante er tilknyttet Manchester City. Cole bor også i Manchester-området fortsatt. Han er i dag med i trenerteamet til Huddersfield.

{flike}

Andy Cole er aller best kjent for sin periode som storscorer i  Newcastle United og tiden i Manchester United der han dannet et svært bra spisspar med Dwight Yorke. Under ser du en video av samspillet de to hadde.

 

andy cole5

andy cole7